Normen


Sinds 1962 bestaat in Nederland een technische norm "Geluidwering in woningen" (NEN 1070). Van deze norm is in 1997 een herziene versie verschenen. Hierin worden minimum-eisen gegeven voor de geluidwering, om geluidhinder in woongebouwen te beperken tot een niveau, waarvan verwacht mag worden dat dit in gangbare situaties voor de meeste bewoners net aanvaardbaar is.
In de Nederlandse praktijkrichtlijnen " Geluidwering in woongebouwen" (NPR 5070 t/m 5075) worden bouwkundige oplossingen gegeven die--bij een goede korrekte uitvoering--naar verwachting zullen leiden tot een geluidwering die voldoet aan de eisen volgens de Norm. De norm NEN 1070 en de praktijkrichtlijnen zijn te bestellen bij het Nederlands Normalisatie Instituut, Kalfjeslaan 2, 2623 AA Delft.
De geluidsisolatie tussen twee ruimten wordt uitgedrukt in een index: I-lu (Index lucht) voor luchtgeluid en I-co (Index contact) voor contactgeluid. Bij het bepalen van de isolatie-index wordt de gemeten geluidsisolatie vergeleken met normwaarden en het verschil uitgedrukt in een getal dat positief, nul of negatief kan zijn. Is de isolatie-index 0 dB, dan wordt juist voldaan aan de normwaarden; een betere isolatie wordt met een "+" aangegeven, een slechtere met een "-".
Om te kunnen spreken van een goede geluidsisolatie tussen de woningen is tenminste een isolatieindex voor luchtgeluid van + 5 dB en voor contactgeluid van + 10 dB vereist. Overigens gaat de Norm, wat betreft de contactgeluidisolatie, er in principe vanuit dat een zachte vloerbedekking wordt gelegd. Bij harde vloerbedekkingen is een aangepast woongedrag noodzakelijk, ook in eengezinswoningen. Anders gezegd: houd een beetje rekening met elkaar en loop liever op schoenen met zachte zolen dan op tikkende hakjes. Hetzelfde geldt natuurlijk voor harde muziek of lawaaiige aktiviteiten in het algemeen.
Een isolatie-index van 0 dB of hoger is geen garantie dat geen hinder kan optreden. NEN 1070 is immers een technische norm en heeft zelf geen wetskracht. De meeste gemeenten hebben echter al sinds 1962 de belangrijkste eisen in hun plaatselijke bouwverordening opgenomen. De gemeenten zijn op basis van het "Besluit Geluidwering Gebouwen" (een uitvoeringsbesluit van de Woningwet) verplicht de minimum-eisen uit NEN 1070 voor geluidsisolatie tussen woningen in hun bouwverordening op te nemen. Het "Bouwbesluit" hanteert ook de eisen uit NEN 1070.
Kortom: de meeste naoorlogse woningen in Nederland moeten wat betreft geluidsisolatie voldoen aan de minimumeisen van NEN 1070. Vaak ook wordt bij renovatie-projekten de Norm in enigszins aangepaste vorm als uitgangspunt gekozen.